film, video en audio

Wij digitaliseren onder meer 9,5mm film, verscheidene formaten videobanden, geluidsbanden, audiocassettes en grammofoonplaten.

9,5mm film

Een bijzonder filmformaat is 9,5mm. Wij beschikken over een digitaliseringssysteem waarmee films beeld-voor-beeld gedigitaliseerd worden. Uit de individueel gedigitaliseerde beelden stellen wij de film opnieuw samen.

Bijzonder van het 9,5mm film formaat zijn uitsparingen in de rand van de film op die plekken waar een titel in beeld kwam. Daar reageerde een mechanisme in de filmprojector op. Het filmtransport stopte dan even en zo had de kijker gelegenheid om de titel te lezen. Daardoor waren voor het stilstaande beeld slechts enkele frames nodig en dat spaarde kostbare film.

Na digitalisering komt zo’n titel slechts een fractie van een seconde in beeld. Veel te kort om te lezen. Desgewenst lengen wij de titels in het digitale bestand dan op tot een redelijke leestijd.

8mm, 9,5mm en 16mm films

video

Omdat videodragers vaak kwetsbaar zijn en de afspeelapparatuur snel veroudert, komt het digitaliseren van video over het algemeen neer op substitutiedigitalisering. Dat wil zeggen op vervanging. De masterbestanden worden daarom ongecomprimeerd opgeslagen in containerformaten zoals MXF, AVI of MOV.

Videobanden digitaliseren voor het te laat is.

Videobanden zijn onderhevig aan verval van de band zelf (de drager) en kunnen beschadigd raken door magnetisme-uitwisseling tussen de windingen van de band. Met digitalisering kan niet te lang gewacht worden, want het verval is onomkeerbaar. Wij digitaliseren onder meer:

  • VHS
  • S-VHS
  • Hi-8
  • U-Matic
  • DV

audio

Het digitaliseren of converteren van audio komt over het algemeen neer op substitutiedigitalisering. Dat wil zeggen vervanging door een digitaal bestand. Audiobanden zijn kwetsbaar en afspeelapparatuur is soms lastig in conditie te houden omdat bijvoorbeeld onderdelen niet meer voorhanden zijn. Het masterbestand wordt opgeslagen als ongecomprimeerde LPCM audiostream in containerformaten zoals WAVE en AIFF. Alternatief kan ook gekozen voor verliesvrije compressie in FLAC formaat.

Grote verscheidenheid aan audiosystemen en afspeelsnelheden.

De meeste geluidsbanden zijn opgenomen met bandsnelheden die variëren tussen 4,75cm per minuut tot 38cm per minuut. Vaak zijn de banden te zacht opgenomen en is brom een storende factor in het geluid. Na digitalisering optimaliseren wij de geluidskwaliteit. Onder meer digitaliseert d/arch:

  • audiobanden
  • audiocassettes
  • minidisks
  • grammofoonplaten