croppen en stitchen

croppen

Papieren erfgoed is vaak niet echt rechthoekig van vorm, maar zonder passe-partout of kader valt dat niet direct op.

Wordt zo’n stuk gedigitaliseerd en gecropt, dan ontstaat rondom een zuiver rechthoekig kader. De scheefheid van het object wordt daardoor geaccentueerd.

Het is daarom van belang dat niet-rechthoekige objecten voor het oog ‘recht’ gedigitaliseerd worden. Dat wil zeggen dat de digitaliseerder een denkbeeldige horizon in het stuk moet zien. Dat is niet in objectieve termen te definiëren en vraagt om visueel inzicht.

Illustratie voor schoolboek. Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht (collectie Noordhoff Uitgevers, Groningen).

Bij papieren erfgoed wordt iets ruimer rond de afbeelding gecropt. De afbeelding wordt nooit aangesneden. Negatieven, dia’s en ektachromes worden vaak wel schoongecropt. 

stitchen

Objecten zoals technische tekeningen, historische kaarten en atlassen kunnen zo groot zijn dat het technisch niet mogelijk is om ze, in hoge resolutie, in één opname te digitaliseren. In zulke gevallen nemen wij het object in delen op. Die deelopnamen vormen de masterbestanden. Vervolgens worden de delen weer tot één geheel ‘gestitcht’. De digitale montages zijn onzichtbaar.

Handgekleurde kopergravure, Otto Suermondt. Plattegrond van de stad Enkhuizen, 1572, Huis van Gijn, collectie Atlas van Gijn.