charters en unica

charters

Wij zijn ervaren in hanteren en digitaliseren van charters. Met name als het gaat om plieken die moeten worden opengeslagen, charters die geliast zijn en getransfigeerde charters. Zegelstaarten laten zich niet altijd gemakkelijk door de sparingen voeren. Het papier of perkament is vaak stug en de was- en lakzegels zijn kwetsbaar. Gezien onze expertise kan digitalisering van charters zorgeloos aan d/arch overgelaten worden.

Charter GAD-0001-0002-6, Regionaal Archief Dordrecht, Stadsarchieven: de grafelijke tijd, 1200 - 1572.

Als toevoeging maken wij van zegels een aanvullende opname met strijklicht: licht dat scherend over het zegel valt. Daardoor wordt het reliëf aanmerkelijk beter zichtbaar dan bij uitlichting met neutraal licht.

Vonnis van Karel V, Regionaal Archief Dordrecht, Stadsarchieven: de grafelijke tijd, 1200 - 1572.

krijt- en houtskooltekeningen

Voorkomen wordt dat krijt- en houtskooltekeningen tijdens het hanteren en digitaliseren over elkaar heen kunnen schuiven. Rond krijt en houtskooltekeningen wordt een ruim passe-partout gelegd zodat voorkomen wordt dat de glasplaat het oppervlak raakt.

Krijttekening, Led Brand, Regionaal Archief Dordrecht, Gemeentelijke Prentverzameling.

Aquarellen

Aquarelpapier is soms wat bobbelig geworden door de waterverf. Bij digitalisering wordt de aquarel op een zachte en veerkrachtige ondergrond gelegd. De glasplaat drukt alleen globaal het materiaal vlak. Bij aquarellen wordt er speciaal op gelet dat kwetsbare oppervlakken niet over elkaar heen kunnen schuiven.

Aquarel, Jacob Huijbrecht Hollestelle, Regionaal Archief Dordrecht, Gemeentelijke Prentverzameling.

Papieren erfgoed en charters digitaliseren wij volgens de stringente Metamorfoze richtlijnen (pdf). Daarbij is het resultaat objectief controleerbaar omdat gedigitaliseerd wordt op basis van targets (testkaarten) die elke dag worden opgenomen en uitgemeten. Die targets maken tal van beeldtechnische aspecten zoals scherpte, kleurnauwkeurigheid, belichting en contrastoverdracht verifieerbaar.

Op basis van testkaarten kunnen objectieve controles conform de Metamorfoze richtlijnen uitgevoerd worden.