boeken

Als een boek niet geheel opengeslagen kan worden, digitaliseren wij de pagina’s in een opstelling waarbij de band niet meer dan 90º geopend hoeft te worden. Kwetsbaar bindwerk wordt op die manier niet te zwaar belast.

Deux-aesbijbel, Jan Canin, 1572. Collectie Regionaal Archief Dordrecht.

Ook wanneer het digitaliseringsproces het daarbij onmogelijk maakt om volledig aan de Metamorfoze kwaliteitscriteria te voldoen, zullen wij altijd proberen die toch zo dicht mogelijk te benaderen. 

Kaart uit Van Keulens ‘Nieuwe Groote Lightende Zee-Fakkel’. Nationaal Archief, Den Haag, Verzameling Buitenlandse Kaarten Leupe, 4.VEL, inventarisnummer O1, kaart 18.

Het kan voorkomen dat er meerdere exemplaren van een boek voorhanden zijn. In dat geval kan overwogen worden de pagina’s los te maken van de band (‘destructive scanning’). Naast de lagere kosten voor digitalisering is een belangrijk voordeel hiervan een optimale scankwaliteit. 

Optimale kwaliteit door destructief scannen

Na het digitaliseren van gedrukte of getypte teksten, is het mogelijk om via OCR (Optical Character Recognition) van het stuk een doorzoekbare PDF te maken.

Ontsluiting van tekstmateriaal door middel van Optical Character Recognition.