grote formaten

Grote formaten (technische) tekeningen digitaliseren wij volgens de strikte Metamorfoze richtlijnen (pdf). Daarbij is het resultaat objectief controleerbaar omdat gedigitaliseerd wordt op basis van targets (testkaarten) die elke dag worden opgenomen en uitgemeten. Die targets maken tal van beeldtechnische aspecten zoals scherpte, kleurnauwkeurigheid, belichting en contrastoverdracht verifieerbaar.

Testkaarten om grootformaat tekeningen conform Metamorfoze richtlijnen te digitaliseren.

Bij grootformaat tekeningen is het kleinste betekenisvolle detail bepalend voor de keuze van de resolutie waarin gedigitaliseerd wordt. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om fijne potloodlijntjes en maataanduidingen die leesbaar moeten blijven. 

Aanzichten en doorsneden van huizen uit ‘Het Doolhof’, het oudste deel van het centrum van Volendam, Zuiderzeemuseum Enkhuizen, collectie Vrienden van het Zuiderzeemuseum.

De resolutie die daarvoor nodig is, kan zo hoog zijn dat de tekening niet in een enkele opname past. De tekening wordt dan in delen opgenomen en later digitaal tot één geheel gestitcht. Het stitchen is onzichtbaar. 

 

Grote objecten, zoals hier een tekening van museumschip ‘de Buffel’, worden in delen opgenomen.

Overigens kunnen wij zelfs bij een resolutie van 300ppi nog A1-grote tekeningen met slechts één opname digitaliseren. 

blauwdrukken

Tekeningen op papier en blauwdrukken worden tegen een zwarte of midden-grijze achtergrond gedigitaliseerd. Na croppen blijft een randje van de achtergrond zichtbaar.

 

Blauwdruk verbouwing woonhuis, Zuiderzeemuseum Enkhuizen, collectie Vrienden van het Zuiderzeemuseum.

transparanten

Tekeningen op transparant- of calqueerpapier krijgen voor digitalisering een lichte achtergrond om de leesbaarheid te vergroten. De transparanten komen op een volkomen vlakke tafel te liggen en een glasplaat zorgt er voor dat er geen valse schaduwlijntjes ontstaan. 

 

Een volkomen vlakke opname voorkomt hinderlijke schaduwlijntjes

 

tekeningen en kaarten op rol

Tekeningen, kaarten of plattegronden die opgerold zijn, worden in delen gedigitaliseerd. Elke deelopname geldt als een masterbestand. De deelopnamen worden later gestitcht tot één geheel. Het stitchen is onzichtbaar.

 

Opgerolde kaarten en tekeningen worden in delen opgenomen

 

affiches

Affiches zijn vaak groot van formaat en worden in delen gedigitaliseerd. Vanwege de relatief grote details is voor veel affiches een resolutie van 150ppi gerechtvaardigd, maar wij kiezen bij voorkeur voor de hogere 300ppi resolutie. Desgewenst kan de resolutie voor bijvoorbeeld website-toepassingen teruggerekend worden. 

 

Reclame-affiche uit de collectie van het Museum Vlaardingen.