kleurnegatieven

De digitalisering van kleurennegatieven volgen wij de richtlijnen Digitisation of photographic materials (pdf) van het Nationaal Archief. (Hoofdstuk 4: Film-based negatives and glass plate negatives...)

De richtlijnen beschrijven een scanproces dat controleerbaar is gemaakt met behulp van een serie gecalibreerde targets (film-testkaarten). Daarmee worden bijvoorbeeld de contrastweergave, scherpte en uniforme uitlichting gewaarborgd. De opnameresolutie wordt in functie van de negatiefgrootte bepaald.

Het verdient aanbeveling niet te lang te wachten met digitalisering van kleurennegatief materiaal omdat de pigmenten in de emulsie sterk aan veroudering onderhevig zijn. Kleuren die verdwenen zijn, kunnen alleen met speciale programma’s op het oog hersteld worden.

Wij raden aan om kleurnegatief materiaal –na digitalisering– gekoeld te bewaren. Het chemisch veranderingsproces wordt dan aanzienlijk vertraagd. Hetzelfde geldt overigens ook voor dia’s, ektachromes en voor zwart/wit materiaal.

Dauwpunt calculator om bewaaromstandigheden aan de hand van temperatuur, luchtvochtigheid en dauwpunt te evalueren.

Anders dan bij zwart-wit negatieven verdient o.i. digitalisering van kleurnegatieven de voorkeur boven digitalisering van een afdruk. Afdrukken zijn vaak nóg minder kleurvast dan kleurnegatieven. Dat komt door voortschrijdende chemische processen in het fotopapier.

Verschillende verouderingsverschijnselen van kleurafdrukken.

Voor vrijwel elk negatiefformaat hebben wij glasloze maskers. Het negatief wordt op die manier contactloos opgelegd. In overleg met de opdrachtgever worden de negatieven rondom gecropt met een klein randje film of juist schoongecropt afgeleverd. 

Contactloos opleggen van kleurnegatieven